Ensi viikolla saa ensi-iltansa Maria Åkerblomista kertova elokuva Marian paratiisi (oheinen kuva elokuvan mainosmateriaalia). En ole käsitellyt Mariaa tutkimuksessani, mutta on jännittävä nähdä, miten mielenterveysasioita käsitellään elokuvassa. Marialla on niin mielentilatutkimus- kuin sairaala- ja vankilataustaa.
Mainitsen kyllä kirjassani pari ”psykopaattia” nimeltä. Ensimmäisen kohdalla kyseessä on poikkeustapaus, sisäministeri Heikki Ritavuoren murhannut Ernst Tandefelt, jonka mielentilatutkimusta selostetaan ainakin Risto Nikun kirjoittamassa kirjassa Ministeri Ritavuoren murha. Päätin mainita yhteydestä siksi, että halusin avata, kuinka poliittisesti merkittävissä yhteyksissä psykopatiadiagnoosia käytettiin. Lisäksi mielentilatutkimusta oli jo kuvattu muualla, joten en paljastanut arkaluonteisia tietoja Tandefeltista.
Sama periaate koskee aseistakieltäytyjä Arndt Pekurista, joka lopulta teloitettiin vuonna 1941. Hänen tapaustaan on käsiteltu lukuisissa yhteyksissä, ja hänen elämäntarinansa on kiistatta osa toisinajattelevaa suomalaisuutta.
Muut kirjassani kuvatut potilastapaukset ovat kyllä nimettyjä, mutta nimet ovat itse keksimiäni. Sivuilla seikkailevat niin Magnus, Ottilia kuin Kyllikkikin, mutta hahmot ovat pelkkiä kangastuksia paksujen potilaskertomusten tarjoamaan aineistoon verrattuna – saati sitten verrattuna siihen vaiherikkaaseen elämään, joka on jäänyt potilaskertomusten tavoittamattomiin.
Mahtaako ”psykopaattien” joukossa olla muita tunnettuja tapauksia? Taatusti. Tunnettuus on kuitenkin tutkimuksellisesti ongelmallista, sillä anonymiteetin turvaaminen kuuluu tutkijan eettisiin velvollisuuksiin. Oma kysymyksensä on, onko tunnettuudella muuta lisäarvoa kuin tirkistelynhalu. Kaksi nimeltä mainittua esimerkkiä tosin osoittavat, että merkitykset saattoivat olla huomattaviakin ja ulottua poliittisiin sfääreihin.
Halutessaan uteliaat voivat selailla vaikkapa Kansalliskirjaston tarjoamia digitoituja sanomalehtiä ja aikansa sensaatiokirjoituksia. Niistä voi löytää lukuisia tapauksia, joissa rikokseen syyllistynyt todettiin mielentilatutkimuksessa psykopaatiksi. Kiinnostus rikollisuutta kohtaan ei ole murha.infossa syntynyt ilmiö.
Vastaa